i-Laren herdenkt. Dodenherdenking roept steeds weer een afschuwelijk gevoel op van onmacht en verdriet.
Wie worden er herdacht?
Volgens het Nationaal Comite 4 en 5 mei vormt de basis voor de herdenking op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen naast militairen voor het eerst ook grote aantallen burgers om. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azie zijn velen omgekomen omdat zij in verzet kwamen of als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting. Vrijwel de meeste slachtoffers vielen echter door doelbewuste en systematische vervolging en moord. Onder hen waren Joden, Sinti en Roma en andere groepen die de nazi’s als minderwaardig beschouwden. Sinds 1961 herdenken we ook de Nederlanders die zijn omgekomen toen ze van overheidswege uitgezonden waren in het buitenland. Zij zijn slachtoffer geworden tijdens een conflict of oorlogsgeweld waarbij de Staat der Nederlanden betrokken was. Het thema dit jaar is ‘Vrijheid.’
Hoe herdenken wij?
In het Gooi staan kunstenaars ook stil bij oorlog(en) en dodenherdenking. Kunst is een manier om te communiceren. Niet om te veroordelen maar wel oprechte emotie op te roepen en bij te dragen aan het blijven kijken naar wat oorlog veroorzaakt en welke gevolgen het heeft. Maar bovenal dat we niet zullen vergeten. Een aantal kunstenaars in het Gooi die herdenken: – Theo Kazemier, winnaar van The Elephant Parade 2017, heeft de filmmaker Bert Haanstra (Espelo, 31 mei 1916 – Hilversum, 23 oktober 1997) geportretteerd met een knipoog naar de camera die hij gebruikte tijdens het incident op de Dam. Auteur, filmregisseur en kunstenaar Marion Bloem had een expositie naar aanleiding van haar gedicht ‘Vrijheid’ bij Mauve Restaurant & Bar en als special guest tijdens het eerste Poëziefestival 2018 van Gerard Beetjes in Laren. Zo wil de Blaricumse kunstenares Marja Ormeling die ook traumatherapeut geweest is bij Stichting Pelita (begl Mensen uit oa Japanse interneringskampen en uit de Bersiap-periode) juist haar vrijheid benadrukken door haar abstracte schilderijen en objecten. Geen restricties en druk, verstrengeling en verwevenheid maar de zoektocht naar vrijheid, schoonheid, lucht en bewegingsruimte. Zij exposeert tot eind mei 2018 bij Mauve Restaurant & Bar. In 2017 is er op initiatief van de Larense documentairemaakster Ineke Hilhorst tegenover de middelbare school ‘Laar en Berg’ een monument gekomen, een cortenstalen sculptuur van 3,40 meter hoog van kunstenaar Lon Pennock, ter nagedachtenis van 45 Joodse kinderen van de Berg-Stichting die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De intentie van ‘Laar en Berg’ is door dit monument deze kinderen elk jaar te herdenken om zo de Holocaust niet te vergeten. Dit jaar ontwierp beeldhouwer Marloes Eerden het beeld voor het Monument Rudelsheimstichting.
- Beeldhouwer Marloes Eerden
- monument Berg-Stichting van Lon Pennock
- gedicht Vrijheid van Marion Bloem
- expo Marja Ormeling bij Mauve Laren
- portret Bert Haanstra van Theo Kazemier met camera
- Theater Na de Dam (Brink) bij Singer Laren
Onthulling Monument Rudelsheimstichting 2 mei 2018!
In opdracht van het bestuur van de Joodse Gemeente Hilversum is Blaricumse beeldhouwer Marloes Eerden gevraagd een beeld te ontwerpen voor het Monument Rudelsheimstichting op het plantsoen tegenover de plek waar de Rudelsheimstichting was gevestigd aan de Rossinilaan 20-58 (voormalig Verdilaan 10) in Hilversum. Het beeld stelt twee kinderen voor die steun zoeken bij elkaar. Woensdag 2 mei 2018 om 19:00u onthult burgemeester Pieter Broertjes het monument.
- ‘Voet’ Marloes Eerden voor het monument Rudelheimstichting
De Rudelsheimstichting was een initiatief van enkele vrienden van de rabbijn Samuel Azarja Rudelsheim (Leeds, Groot Brittannie, 19 juni 1869 – Leeuwarden, 13 november 1918). Deze rabbijn was altijd zeer begaan met verstandelijk gehandicapten. Vanuit zijn nagedachtenis verwierf de stichting een pand aan de Verdilaan 10 te Hilversum met het doel daar verstandelijk gehandicapte kinderen vaardigheden aan te leren waarmee ze later een zelfstandig bestaan konden leiden. Dit huis kreeg de naam Beth Azarja (huis waar de Heer helpt) en werd in 1925 geopend door de toenmalige minister van Kunsten, Onderwijs en Wetenschappen, mr. V.H. Rutgers.
Het werk van de stichting werd een succes want al in 1932 moest een tweede pand op het terrein gebouwd worden. In 1938 bood de stichting onderdak aan 88 kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Wehrmacht het terrein en vestigde er zijn hoofdkwartier. Op 16 april 1942 kwamen er zestien verhuiswagens naar de Verdilaan om de kinderen, personeelsleden en de inventaris over te brengen naar een andere, tijdelijke locatie in Hilversum (De Monnikenberg). Van daaruit werden de circa tachtig kinderen en personeelsleden op 7 april 1943 overgebracht naar doorgangskamp Westerbork. Aansluitend werden ze gedeporteerd naar Sobibor en daar vermoord. De meesten op 16 april 1943. De ontruiming van de Rudelsheimstichting was de omvangrijkste deportatie van joodse burgers op een dag in Hilversum.
Programma
Laren op 4 mei
In Laren is op vrijdag 4 mei 2018 de Nationale Dodenherdenking op de Brink. De herdenking wordt voorafgegaan door een stille tocht vanaf de gedenksteen aan de Drift ter hoogte van de huisnummers 23 en 25. Alle inwoners van Laren zijn van harte welkom deel te nemen aan de stille tocht. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Om 19.18u houdt burgemeester Rinske Kruisinga op de Drift het openingswoord. De Stille tocht begint om 19:30u en gaat via de Drift, Bij den Toren en Naarderstraat naar het monument op de Brink. Vanaf 19:50u is daar de herdenking met een toespraak van burgemeester Rinske Kruisinga en aansluitend om 20:00u twee minuten stilte en de kranslegging.
Theater Na de Dam (Brink)
Theater Na de Dam (Brink) is inmiddels traditie. Op de avond van Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten zich in heel Nederland in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Voor iedereen die behoefte heeft aan meer dan twee minuten stilte.
Het Singer Laren biedt op 4 mei een Theatervoorstelling aan van 21:00 tot 23:00: ‘WIE DE F*** IS OOM JO?’ – Carolien van den Berg. “Een Fascinerend overlevingsverhaal, humoristisch en ontroerend.” Kaarten (22,00 of 19,50 voor Singer supporters kunnen besteld worden via kassa@singerlaren.nl of via www.singerlaren.nl

‘Wo the f*** is oom Jo?’ Theater Na de Dam (Brink) in Singer Laren
Vlagprotocol 4 en 5 mei:
Op 4 mei hangen de vlaggen halfstok van 18:00u tot zonsondergang (21:10u) als blijk van eerbied en respect voor de doden. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Op 5 mei wordt de vlag in de top gehesen en hangt tussen zonsopgang (06:00u) en zonsondergang (21:11u). Ook dan wordt de oranje wimpel niet gebruikt.